Ondersteuning bij (overmatig) drankgebruik
Minderdrinken is een behandelprogramma voor volwassenen die willen minderen of stoppen met alcohol drinken. Het behandelprogramma bestaat uit een alcoholdagboek en oefeningen. De cliënt leert omgaan met verleidingssituaties en druk uit de omgeving.
Minderdrinken in de praktijk
- Huisartsen
- Praktijkondersteuners GGZ
- Vrijgevestigde psychologen
- Hulpverleners in een GGZ-instelling
Huisarts/POH/GGZ
Als huisarts kun je Minderdrinken op 2 manieren inzetten voor cliënten. Ben je klant van NewHealth? Dan kun je de module aanzetten voor je cliënt in het NewHealth-platform. De cliënt hoeft de vragenlijst dan niet in te vullen. Ben je geen klant? Dan kun je cliënten wijzen op deze cursus, die zij gratis en anoniem volgen. Je cliënt gaat dan zelf naar de website, vult de vragenlijst in en meldt zichzelf aan.
De cliënt volgt het programma zelfstandig. Als POH GGZ motiveer je en begeleid je, face-to-face of online.
Minderdrinken is geen vervanging van professionële hulpverlening.
Basis GGZ
Ben je een vrijgevestigd psycholoog of hulpverlener in een GGZ-instelling? Dan kun je Minderdrinken ook aanbieden in jouw praktijk.
In de basis GGZ werkt Minderdrinken als hulpmiddel bij minderen of stoppen met alcohol. Het alcoholdagboek geeft inzicht in het drankgebruik, risicosituaties en de nadelen van alcohol. Ook biedt de cursus houvast bij moeilijke momenten, zoals verleidingssituaties.
Minderdrinken zorgt voor tijdwinst en verhoging van de effectiviteit van de behandeling. Technieken die je in de gesprekken aanbiedt, kunnen met Minderdrinken worden herhaald en geoefend. Zo versterken de behandeling en het programma elkaar optimaal.