Stoppen met alcohol heeft een enorme positieve impact op je leven. Of je nu kiest om volledig te stoppen of je alcoholgebruik wilt verminderen, in beide gevallen ga je verschil merken. Dit artikel verkent de vele redenen waarom het laten staan van alcohol goed is voor zowel je fysieke als mentale gezondheid, je sociale leven en je financiële situatie.

Inhoud

Voordelen voor je gezondheid

Stoppen met alcohol kan al snel een groot verschil maken voor je gezondheid en welzijn. Binnen enkele dagen merk je dat je beter slaapt en je fitter voelt. Probeer eens een paar dagen te stoppen en merk op wat het met jou doet. Maar de echte grote voordelen tonen zich als je langere tijd stopt. Bij minimaal vier tot zes weken stoppen zijn de voordelen nog duidelijker

Vaarwel katers

Als je stopt met drinken heb je geen katers meer. Je staat niet op met hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid na een avond drinken. Je bent vrolijker en voelt je fitter. Werken, studeren en sporten zullen veel makkelijker en plezieriger zijn!

Beter slapen

Alcohol verstoort je slaap. Hierdoor voel je je de dag nadat je hebt gedronken (erg) vermoeid. Als je stopt met drinken merk je al gauw dat je beter slaapt en ‘s ochtends uitgeruster wakker wordt.

Fitter en scherper

Doordat je beter slaapt zal je je overdag veel beter kunnen concentreren. Je zal merken dat je opeens weer je aandacht ergens bij kan houden en dingen beter onthoudt.

Verhoog je weerstand

Als je alcohol drinkt, is je weerstand lager. Je kunt dan sneller ziek worden. Bij overmatig drinken is de kans zelfs nog wat groter dat je weerstand verlaagd. Je krijgt bijvoorbeeld sneller ziektes aan je luchtwegen, zoals longontsteking. Je weerstand zal weer verbeteren als je stopt met drinken. En word je toch ziek, dan herstel je veel sneller.

Lekker wat kilo’s kwijt

In alcohol zitten veel calorieën. Ook eten mensen tijdens of de dag na het drinken vaak vet en zout. Veel mensen die stoppen met drinken raken al gauw wat kilo’s kwijt.

Je verbetert je seksleven

Stoppen met alcohol drinken kan je seksleven verbeteren. Veel drinken kan de zin in seks verminderen. Als je stopt met drinken komt de zin vaak weer terug. Mannen krijgen makkelijker een erectie als ze niet drinken. Vrouwen zullen minder klachten ervaren tijdens het ongesteld zijn als ze niet drinken.

Be happy

Als je stopt met drinken, zal je algehele stemming verbeteren. Daarnaast kan niet-drinken ook je zelfvertrouwen verbeteren en je een goed gevoel geven. Daar word je blij van! Van alcohol drinken kan je somber worden. Als je drinkt kun je je op het moment zelf zelfverzekerder en meer ontspannen voelen. Als je vaak en veel drinkt, kunnen die prettige gevoelens juist omslaan naar negatieve gevoelens. Je voelt je bijvoorbeeld somber, angstig of boos. Zelfs als je je voor het drinken goed voelde. Dit gevoel kan blijven hangen. Veel alcohol drinken hangt samen met psychische problemen zoals een depressie of angststoornis. Je stemming kan dus verbeteren als je stopt met drinken. Als je merkt dat niet-drinken lukt zal dat goed doen voor je zelfvertrouwen!

Sport met meer resultaat

Alcohol maakt opbouw van spieren moeilijker. En het zorgt ervoor dat je lichaam na het sporten minder goed bijkomt. Als je niet drinkt gaat de opbouw van spieren en uithoudingsvermogen gemakkelijker en sneller.

Voordelen voor je sociale leven

Overmatig alcoholgebruik heeft niet alleen een negatieve invloed op je gezondheid. Ook je relaties leiden er vaak onder. Dit kunnen liefdesrelaties zijn of de relatie met je kinderen, maar ook de relaties met alle mensen om je heen. Denk aan je collega’s, vrienden en andere sociale contacten zoals die bij een vereniging of in je buurt.

Misschien durven mensen er niet altijd iets van te zeggen of wuif je hun zorgen weg. Uiteindelijk kunnen je relaties steeds verder onder druk komen te staan door je overmatige alcoholgebruik. Je krijgt relatieproblemen met partner door ruzie over je gebruik. Of je functioneert minder goed op je werk of studie. Er kunnen uiteindelijk conflicten ontstaan met de (dierbare) mensen om je heen.

Bij overmatig alcoholgebruik zal functioneren in de maatschappij steeds lastiger worden. Je kan het lang verborgen houden, maar uiteindelijk kunnen er naast problemen met de relaties om je heen ook andere problemen ontstaan. Denk aan de risico’s die je loopt in het verkeer als je gedronken hebt of schulden die je mogelijk maakt. Weet dat het mogelijk is om te stoppen met alcohol. Jou (en je omgeving!) levert het veel voordelen op als je stopt met drinken.

Meer grip op je sociale gedrag

Alcoholgebruik kan storend gedrag veroorzaken in sociale situaties: denk aan uitspattingen of gênante ontboezemingen op feestjes. Achteraf kan je je dan erg beschaamd voelen, zeker als andere mensen je aanspreken op gedrag dat je je niet eens meer kan herinneren. Door niet of weinig te drinken kan je dit soort situaties en effecten voorkomen. Ook zal je de kans verkleinen om een verkeersongeluk te veroorzaken en zal je minder snel verzeild raken in slaande ruzies of vechtpartijen.

Een betere relatie

Zeker overmatig drinken kan negatieve gevolgen hebben voor je relatie, zoals ruzies, verwijten en je partner ongelukkig zien. Misschien is er zelfs sprake van geweld richting partner en eventuele kinderen. Door te minderen of te stoppen lukt het beter om er voor je partner te zijn en om weer meer te investeren in jouw relatie(s).

Zelfvertrouwen

Overmatige drinkers zijn meestal niet het beste gezelschap. Goed luisteren, een gesprek voeren en alert reageren gaan moeilijker met (veel) alcohol op. Je zal merken dat je juist zonder alcohol goed gezelschap bent! Je bent een interessantere gesprekspartner dan wanneer je dronken bent en hebt zo veel makkelijker aanspraak. Jouw zelfvertrouwen zal zo een boost krijgen!

Voordelen voor je financiële situatie

Stoppen met alcohol kan niet alleen je gezondheid verbeteren, maar ook je financiële situatie. Door geen geld meer uit te geven aan drank houd je meer over voor andere dingen. Daarnaast kan het verminderen of stoppen met alcohol je helpen om beter te presteren op je werk, wat de kans vergroot op een stabiel inkomen en minder geldzorgen.

Bespaar geld

Alcohol drinken kost geld. Als je niet meer drinkt, houd je dat geld over. Heb je al eens uitgerekend hoeveel je wekelijks uitgeeft aan drank? Zet dit bedrag apart en koop na een tijdje iets leuks voor jezelf. Je hebt het verdiend!

Minder geldzorgen

Is je alcoholgebruik de oorzaak van financiële problemen of sta je op het punt daarin te belanden? Misschien heb je al kansen gemist, zoals een promotie, of ben je zelfs je baan verloren. Door te minderen of helemaal te stoppen met alcohol word je fitter en scherper, wat je prestaties op het werk ten goede komt. Hierdoor vergroot je de kans op een stabiele baan, een goed inkomen en carrièregroei, terwijl de kans op financiële zorgen, zoals schulden en armoede, afneemt.

Wil je stoppen of minderen met alcohol?

Complimenten dat je erover nadenkt! Dit is een grote en mooie stap. Alcohol is overal en je zou de indruk kunnen krijgen dat het er gewoon bij hoort. Er lijkt immers altijd wel een reden te zijn om te drinken?! Maar dat is zeker niet het geval. Zoals je net hebt gelezen heeft stoppen of minderen veel voordelen. Wil je weten of jij te veel drinkt en of je baat zou kunnen hebben daarmee te stoppen, doe dan de zelftest en schroom niet om je aan te melden!

Dit artikel is geschreven door Denise Lemaire



Mijn naam is Denise Lemaire en ik ben in 1996 afgestudeerd als psycholoog. Sindsdien ben ik met name actief als psychologisch begeleider en behandelaar in online 1-op-1 trajecten en schrijf ik over alcohol voor minderdrinken.nl.

Andere berichten

Stoppen met alcohol

Stoppen met alcohol kan lastig zijn. Lees alles over de voordelen en krijg tips over het stoppen met drinken.

Lees meer