Hulp bij alcoholverslaving
Ontdek welke hulp er beschikbaar is bij alcoholisme.
Iedereen die problemen heeft met alcohol kan hulp krijgen. Het maakt niet uit hoe groot die problemen zijn. Dus zoek je hulp voor jezelf omdat je denkt dat je een alcoholprobleem hebt? Hoe eerder je advies of hulp vraagt, hoe beter. De kans is dan zelfs groter dat je je alcoholgebruik sneller onder controle krijgt. Hoe je aan hulp kunt komen en welke hulp er is als je denkt dat je een alcoholprobleem hebt lees je in dit artikel.
Zoek je geen hulp voor jezelf maar voor een ander met een alcoholprobleem? Misschien vermoed je bij iemand die je dierbaar is een alcoholprobleem. Hieronder gaan we in op wat je dan zou kunnen doen. Niet alleen voor degene die drinkt, maar ook wat je zelf kunt doen om om te gaan met iemand die drinkt.
Inhoud
- De soorten hulp bij alcoholverslaving
- Hulp bij alcoholisme in 7 stappen
- Iemand anders helpen met alcoholisme
De soorten hulp bij alcoholverslaving
Er zijn veel manieren om hulp te krijgen bij het stoppen met drinken. Van heel laagdrempelig en anoniem tot aan hulp van lotgenoten naar opname in een kliniek.
Zelfhulpprogramma stoppen met drinken
Wil je graag zelfstandig minder drinken of stoppen? Dan is online hulp een slimme keuze. Er zijn apps voor op je telefoon die je steunen bij het bereiken van je doel. Verder zijn er online zelfhulp programma’s van zorginstellingen die je op weg helpen.
Start de zelftest en begin vandaag nog aan het zelfhulpprogramma
Lotgenoten of zelfhulpgroep
Als je het fijn vindt om ook advies te kunnen krijgen van mensen die net als jij een probleem hebben met alcohol dan is lotgenotencontact of een zelfhulpgroep zoals de Anonieme Alcoholisten (AA) een optie jou.
Huisarts of praktijkondersteuner
Denk je dat je het stoppen met alcohol niet redt in je eentje? Je huisarts of de Praktijkondersteuner Huisarts Geestelijke Gezondheidszorg (POH GGZ) kan je begeleiden met stoppen, eventueel met medicijnen.
Coach of psycholoog
Weer een stap verder ga je door je (via je huisarts) aan te melden bij een instelling voor verslavingszorg. Daar kun je met behulp van een coach of psycholoog stoppen.
Opname in verslavingskliniek
De meest intensieve hulp bij een alcoholverslaving is opname in een verslavingskliniek. Daar kunnen ontwenningsverschijnselen door een arts in de gaten worden gehouden.
Hulp bij alcoholisme in 7 stappen
Dit zijn de verschillende stappen die je kunt doorlopen op weg naar hulp bij jouw alcoholprobleem:
Stap 1. Je verwijzing via de huisarts
Om een behandeling bij een instelling voor verslavingszorg te krijgen, heb je een verwijzing van de huisarts nodig. Een verwijzing krijg je door aan je huisarts te vertellen dat je professionele hulp wilt voor je problemen met alcohol. De huisarts kan ook meedenken over wat voor instelling voor verslavingszorg het beste bij jou past.
Stap 2. Een instelling voor verslavingszorg kiezen
Je kan meestal zelf kiezen bij wat voor instelling voor verslavingszorg je een behandeling wil. Met deze hulpkaart Professionele hulp - alcoholinfo.nl kun je zoeken naar een instelling bij jou in de buurt. Voordat je kiest is het goed om al na te denken over wat voor soort behandeling je zoekt. Daarover kan de huisarts natuurlijk samen met jou nadenken.
Stap 3. Vraag naar de kosten
Zorg dat je duidelijk in beeld krijgt wat de kosten zijn van de behandeling die je kiest. Is er misschien een deel dat je zelf moet betalen? Heeft de instelling een contract met je zorgverzekeraar? Dekt je zorgverzekeraar alle kosten? Wat is je eigen risico? Antwoorden op dit soort vragen vind je grotendeels op de websites van de instelling en natuurlijk ook bij je zorgverzekeraar.
Stap 4. Aanmelden
Vaak zorgt de huisarts wel al voor een digitale verwijzing, maar moet je jezelf nog wel aanmelden via de website van de instelling voor verslavingszorg die je kiest.
Stap 5. Intakegesprek
Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek (ook wel: intakegesprek). Je vertelt daarin over jezelf en bespreekt daarin je doelen. Hoe snel je na aanmelding wordt uitgenodigd voor een intakegesprek is verschillend per zorgverlener. Er kunnen wachtlijsten zijn, meestal vertelt de instelling op de eigen website daar iets over.
Stap 6. De behandeling
Na het intakegesprek maakt de hulpverlener een behandelplan en dat wordt eerst met jou besproken. Er staat in hoe de behandeling er gaat uitzien. Gaat het om individuele gesprekken of om een groepsbehandeling? Hoe lang zal de behandeling naar verwachting duren? Pas nadat jij akkoord gaat met het behandelplan kan de behandeling starten. Tijdens de behandeling zal ook zo nu en dan met je worden besproken of je tevreden bent. Als het nodig is kan de behandeling worden bijgestuurd. Je houdt dus altijd een stukje regie.
Stap 7. Het einde van de behandeling
Samen met je hulpverlener bekijk je of de behandeling een succes was: zijn je doelen in zicht of zelfs helemaal bereikt? Zo nee, dan kan in veel gevallen de behandeling verlengd worden. Als de behandeling succesvol was dan wordt aan het eind van de behandeling stilgestaan bij wat je kan doen om te voorkomen dat je weer in je oude patroon vervalt.
Twijfel je nog of je professionele hulp wilt?
Of weet je niet zeker wat professionele hulp voor jou kan doen? Dan is het goed om te weten dat veel instelling voor verslavingszorg een (gratis) adviesgesprek aanbieden. In zo’n gesprek kun je je vragen stellen zonder nog ergens aan vast te zitten. Vaak kan dat heel laagdrempelig en anoniem via een chatgesprek.
De Rijksoverheid geeft goede informatie over de verschillende soorten hulp bij alcoholverslaving: Waar vind ik hulp bij een alcoholverslaving?
Iemand anders helpen met alcoholisme
Voor de omgeving van iemand die een alcoholverslaving heeft is dat heel moeilijk. Het is bovendien vaak heel lastig om er met de drinker over te praten. De kans is groot dat diegene ontkent dat er een probleem is of boos reageert. Toch zijn er een aantal dingen die jij als naaste wel kunt doen voor jezelf en voor de drinker:
- Blijf goed voor jezelf zorgen
- Zoek steun voor jezelf
- Stel grenzen
- Pas je niet aan het drinken van de ander aan
- Los geen problemen op van de drinker
- Veroordeel het drinken niet
Kan ik de drinker laten stoppen of minderen?
Nee, dat kan niet. Iemand moet er zelf voor kiezen om te stoppen. Je kunt de persoon die drinkt wel helpen in te zien dat er een probleem is. Dat doe je door erover te praten. Dat is niet makkelijk want vaak wil de drinker het er helemaal niet over hebben, uit schaamte bijvoorbeeld. Maar door erover te praten maak je duidelijk dat jij het probleem ziet.
Vertel wat je ziet en vertel wat het drinken met jou doet. Stel grenzen door duidelijk te maken welk gedrag je niet accepteert en wat je dan zult doen (bijvoorbeeld: als je gaat autorijden met alcohol op waarschuw ik de politie). Wees daar ook consequent in, zodat de drinker daadwerkelijk de gevolgen gaat voelen. Stel in zo’n gesprek vragen maar geef de drinker vooral ruimte zijn of haar verhaal te doen. Laat ook het onderwerp ‘hulpverlening’ aan bod komen.
In het kort:
- Praat met de persoon die drinkt, vertel wat het drinken met jou doet.
- Maak duidelijk welk gedrag je niet accepteert en wat je dan zult doen.
- Stel vragen en luister.
- Durf het onderwerp ‘hulp’ te bespreken.
Hoe bespreek ik hulp?
Hulp is er in allerlei soorten en vormen. Als de problemen nog niet zo ernstig zijn, kan het al helpen om samen een test te doen of tips te lezen. Er zijn ook lichte vormen van hulp, zoals een online zelfhulpprogramma of een paar gesprekken met een coach. Het komt veel voor dat mensen negatief zijn over hulpverlening. Dit kan komen doordat ze bang zijn om te veranderen of om naar de hulpverlening te gaan. Ook slechte ervaringen met hulp kunnen een reden zijn. Toon begrip voor deze gevoelens, maar ga er niet in mee.
Wil jij zelf helpen, bijvoorbeeld met het zoeken van hulp? Vraag dan op wat voor manier de ander geholpen wil worden. Verwacht niet meteen verandering, want veel mensen die te veel drinken, ontkennen het probleem of maken het kleiner. Dit kan komen doordat ze zich schamen, zich schuldig voelen of bang zijn om te moeten veranderen. Ook als iemand open is over het probleem, kan het even duren voordat iemand echt probeert te stoppen of te minderen. Soms lukt stoppen meteen. Vaak zijn meerdere keren nodig voor iemand voor een lange tijd stopt of mindert.
In het kort:
- Start laagdrempelig: zoek samen online naar vormen van hulpverlening
- Ga niet mee in eventuele negativiteit van de drinker over hulpverlening
- Geef de drinker tijd en verwacht niet meteen actie of verandering
Dit artikel is geschreven door Frank Koster
Mijn naam is Frank Koster en ik ben psycholoog bij minderdrinken.nl. Ik ben inmiddels alweer 21 jaar actief in de psychologie en heb veel ervaring opgedaan in het behandelen van verslavingen. Nu schrijf ik onder andere over de gevolgen van alcohol en ondersteun mensen in hun traject bij het minderen of stoppen van hun alcoholgebruik.