Alcohol en zwangerschap
Pas op met alcohol tijdens de zwangerschap.
Het is algemeen bekend dat alcohol drinken tijdens de zwangerschap schadelijk is voor de baby. Maar ook vóór en na de zwangerschap moet je voorzichtig zijn met alcohol. In dit artikel lees je waarom.
Alcohol vóór de zwangerschap
Je kunt het beste al stoppen met het drinken van alcohol vanaf het moment dat je probeert zwanger te worden. Het is immers mogelijk dat je al zwanger bent zonder dat je het weet. Ook kan alcoholgebruik de vruchtbaarheid verlagen, waardoor het vaak langer duurt voordat je zwanger raakt.
Daarnaast is er ook een grotere kans op problemen ná de bevruchting als je als vrouw alcohol drinkt vóór de zwangerschap, zoals een miskraam, vroeggeboorte of een laag geboortegewicht.
Ook de man kan beter stoppen met het drinken van alcohol vanaf het moment dat je probeert zwanger te worden. Bij mannen kan alcoholgebruik in de periode vóór de bevruchting namelijk leiden tot een verminderde kwaliteit van het sperma, wat kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid.
Alcohol tijdens de zwangerschap
Als je zwanger bent kan je het beste helemaal geen alcohol drinken. Alcohol is een giftige stof die schadelijk is voor je ongeboren kind. Hoe meer en hoe vaker je drinkt, hoe groter de risico’s voor je baby. Alcohol komt in je bloed terecht, en via de placenta komt alcohol ook in het bloed van je baby. Door het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap is er een grotere kans op verschillende complicaties.
Problemen rond de geboorte
Het kan leiden tot ernstige complicaties zoals een verhoogd risico op een miskraam, vroeggeboorte en een te laag geboortegewicht. Een te vroeg geboren of te lichte baby kan al snel te maken krijgen met ademhalingsproblemen, voedingsmoeilijkheden en een grotere vatbaarheid voor infecties. Deze problemen kunnen ook op de langere termijn een negatieve impact hebben op de ontwikkeling en gezondheid van het kind.
Gezondheidsproblemen
Een van de ernstigste gevolgen is hersenschade, die kan leiden tot leerproblemen, gedragsstoornissen en een vertraagde ontwikkeling. Naast de hersenen kunnen ook andere organen, zoals het hart en de bloedvaten, worden aangetast, wat de algehele groei en het functioneren van het lichaam beïnvloedt.
Verder verhoogt alcohol het risico op stofwisselingsproblemen, waaronder suikerziekte en obesitas, die op latere leeftijd kunnen ontstaan. Ook het immuunsysteem kan beschadigd raken, waardoor het kind vatbaarder wordt voor infectieziekten en mogelijk zijn hele leven gezondheidsproblemen kan ondervinden.
Foetaal Alcohol Syndroom (FAS)
Bij fors alcoholgebruik kan je kind het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) ontwikkelen. Bij een kind met FAS is er sprake van beschadiging van hersenen, lever, hart, ogen, handen en nagels. Ook zijn er afwijkingen aan het gezicht, wordt de baby vaak te klein geboren en is er sprake van een lager IQ.
Alcohol ná de zwangerschap
Ook tijdens de periode van borstvoeding kun je beter geen alcohol drinken, omdat alcohol via het bloed in de moedermelk terechtkomt. Wanneer je baby via de moedermelk alcohol binnenkrijgt, kan dit schadelijke gevolgen hebben. Het kan onder andere de hersenontwikkeling van je baby negatief beïnvloeden. Daarnaast kan het ervoor zorgen dat je baby minder drinkt en onrustiger slaapt, wat de algehele ontwikkeling en het welzijn van de baby kan verstoren.
Pas dus ook na de zwangerschap op met alcoholgebruik wanneer je borstvoeding geeft. Kan je de verleiding om alcohol te drinken toch niet weerstaan? Wacht dan per glas alcohol drie uur voordat je weer borstvoeding geeft. Dus als je drie glazen alcohol drinkt, wacht dan minimaal 9 uur. Als je in die tijd moedermelk afkolft, geef die dan niet aan je baby.
Dit artikel is geschreven door Denise Lemaire
Mijn naam is Denise Lemaire en ik ben in 1996 afgestudeerd als psycholoog. Sindsdien ben ik met name actief als psychologisch begeleider en behandelaar in online 1-op-1 trajecten en schrijf ik over alcohol voor minderdrinken.nl.