Alcoholgebruik is voor velen een vanzelfsprekend onderdeel van het dagelijks leven. Een wijntje bij het diner, een biertje in het weekend, of een cocktail bij speciale gelegenheden—het lijkt er gewoon bij te horen.

Maar wat als je begint te twijfelen of je drankgebruik misschien te veel is? Misschien voel je dat het tijd is om te minderen of zelfs helemaal te stoppen, maar waar begin je? In dit artikel ontdek je hoe je inzicht krijgt in je eigen alcoholgebruik, wat je motivatie om te stoppen zou kunnen zijn, en wat de positieve effecten zijn van het verminderen of stoppen met alcohol.

Start de zelftest en wij helpen je gratis bij het minderen of stoppen met alcohol.

Inhoud

De negatieve effecten van alcohol

Het is geen geheim dat alcohol in eerste instantie een prettig effect heeft op ons lichaam. Dit komt doordat alcohol de afgifte van dopamine stimuleert, een stof in de hersenen die zorgt voor een aangenaam gevoel, vergelijkbaar met het plezier van lekker eten of seks. Hierdoor ervaren we een prettig en euforisch gevoel na het drinken van alcohol. Hoewel dit onschuldig lijkt, schuilt er een risico in. Omdat we dat fijne gevoel steeds opnieuw willen ervaren, grijpen we vaker naar alcohol, wat uiteindelijk kan leiden tot een verslaving.

Naast dat het verslavend werkt heeft alcohol ook invloed op je gezondheid. Het tast de hersenen aan door de gevoeligheid voor dopamine te verminderen, waardoor steeds meer alcohol nodig is om hetzelfde effect te bereiken. Bovendien verstoort alcohol de balans in de darmen, wat kan leiden tot infecties en ontstekingen, en legt het extra druk op het immuunsysteem en de lever. Daarnaast kan overmatig alcoholgebruik de alvleesklier beschadigen, waardoor de opname van voedingsstoffen zoals vetten en eiwitten vermindert en er tekorten aan vitamines kunnen ontstaan. Het kan ook leiden tot gewichtstoename, aangezien alcohol veel calorieën bevat en de eetlust versterkt. Bovendien verhoogt alcohol de kans op hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker, vooral in combinatie met roken.

Mythes rondom alcohol

Hoewel vaak wordt gedacht dat matig alcoholgebruik bepaalde gezondheidsvoordelen biedt, zoals het verlagen van het risico op galstenen en hartziekten, is er geen overtuigend bewijs voor deze claims. De nadelige effecten van alcohol wegen zwaarder dan eventuele voordelen. Deze kennis kan dienen als motivatie om te stoppen met alcohol, vooral wanneer je ontdekt welke positieve veranderingen dit voor je gezondheid kan betekenen.

De voordelen van stoppen met alcohol

Veel van de positieve effecten van minder drinken of stoppen met drinken al na een paar dagen, merkbaar zijn. Beter slapen, je fitter voelen, dat komt heel snel terug. Dus, als je nog twijfelt of stoppen met drinken jou iets opleveren zal, probeer het dan gewoon eens. Wie weet merkt je een of zelfs meerdere van de onderstaande gunstige effecten. Vaak merk je al na enkele dagen een verschil. Minimaal vier tot zes weken stoppen geeft zelfs een heel duidelijk effect. Denk aan:

  • Geen katers meer
  • Beter slapen
  • Fitter en scherper
  • Verhoog je weerstand
  • Makkelijker afvallen
  • Verbetert je seksleven
  • Voel je gelukkig
  • Sport met meer resultaat
  • Bespaar geld

Overtuigd van de nadelen van alcohol en de voordelen van stoppen? Start nu de zelftest en wij helpen je verder.

Tips om te stoppen met alcohol

De belangrijkste tips om je te helpen bij het stoppen of minderen met drinken bespraken we boven al: inzicht krijgen in je drankgebruik en zorgen dat het met je motivatie goed zit. We zetten deze en andere tips nog even op een rij:

Inzicht in je drankgebruik

Hou een dagboek bij, dat kan ook in Minderdrinken.nl. Noteer hoeveel je drinkt, wanneer en met wie. Schrijf er ook bij wat de reden is waarom je dronk. Zo ontdek je patronen.

Motivatie

Maak een lijst met redenen waarom je zou willen stoppen. Maar schrijf ook op wat nu nog de voordelen voor jou zijn van drinken. Want we zeggen wel: de lijst met nadelen van drinken (je redenen dus om te stoppen) moet langer zijn dan de redenen waarom je nu drinkt, als je een succesvolle stoppoging wilt doen.

Beloon jezelf

Bedenk wat je jezelf voor aangenaams en gezonds in het vooruitzicht stelt als je een doel gehaald hebt. Je kunt dagelijkse doelen hebben, maar ook een doel voor de lange termijn. Je kunt je beloning voor dagelijkse doelen natuurlijk ook opsparen door te turven en na een bepaalde score jezelf pas belonen.

Laat je helpen

Heb je een mensen om je heen, een partner? Wees openhartig, vertel over je wens te stoppen met alcohol. De mensen om je heen kunnen je scherp houden en motiveren.

Denk vooruit

Komt er een lastig moment aan, een feestje of een avondje uit met vrienden? Denk na over wat je voor (alcoholvrij) gaat drinken. Denk na over wat je gaat zeggen als iemand je toch alcohol aanbiedt. Spreek met jezelf een tijd af om weg te gaan.

Zoek afleiding

Een bepaald moment of een bepaalde plaats kan het gevoel van trek triggeren. Zorg dus voor afleiding op dat soort lastige momenten. Durf je programma ook een beetje om te gooien. Nam je een (alcoholisch) drankje zodra je om vijf uur thuiskwam en de keuken in ging? Maak je eten eens op een ander tijdstip klaar en ga op het oude moment een stukje wandelen. Zo kom je het snelst van ingesleten gewoontes af.

Cold turkey afkicken

Als je dagelijks veel drinkt en wilt stoppen, ga dan eerst naar de huisarts. Die kan je gezondheid in de gaten houden en samen met jou een afbouwschema maken. En als het nodig is, medicijnen geven. Zo wordt de kans kleiner dat je door het stoppen last krijgt van ontwenningsverschijnselen zoals zoals trillen, angst of verwarring.

Gebruik je medicijnen, bijvoorbeeld voor een hartkwaal? Dan worden die misschien sneller afgebroken als je stopt met drinken of brengt dit andere risico's met zich mee. Neem voor de zekerheid contact op met je huisarts. Deze kan je helpen om op een veilig manier af te kicken.

Hulp bij stoppen met alcohol

Een mooi besluit! Natuurlijk is het aan jou om te kiezen voor minderen of om helemaal stoppen met drinken. Minderen met drinken is minder ingrijpend en geeft je de ruimte om bij sommige gelegenheden nog een glas te nemen. Maar, je komt niet echt van de gewoonte van het drinken af. En veel mensen ervaren het als heel lastig om na dat ene glas nog te stoppen.

Helemaal stoppen met drinken is pittig: je moet in allerlei situaties alcohol het hoofd bieden: borrels, feestjes, verjaardagen. Maar, stoppen met drinken geeft je de kans om de voordelen van niet-drinken echt te ervaren. Wat je ook besluit Minderdrinken.nl helpt je.

Zelfhulpprogramma stoppen met drinken

Minderdrinken heeft een gratis zelfhulpprogramma ontwikkeld waarbij je kan stoppen met drinken. In de online cursus kan je op je eigen tempo inzicht krijgen in je alcohol gebruik en hoe je dit kan minderen of stoppen. Merk je dat je het toch lastig vind om dit in je eentje te doen kan je anoniem met je hulpvraag terecht bij een van onze psychologen.

Start de zelftest en begin vandaag nog aan het zelfhulpprogramma.

Dit artikel is geschreven door Frank Koster

Mijn naam is Frank Koster en ik ben psycholoog bij minderdrinken.nl. Ik ben inmiddels alweer 21 jaar actief in de psychologie en heb veel ervaring opgedaan in het behandelen van verslavingen. Nu schrijf ik onder andere over de gevolgen van alcohol en ondersteun mensen in hun traject bij het minderen of stoppen van hun alcoholgebruik.

Andere berichten