Misschien heb je wel eens gehoord van ‘intermittent sobriety’. Deze opkomende trend onder twintigers en dertigers draait om bewust omgaan met alcohol. In plaats van volledig te stoppen, wissel je periodes van drinken af met momenten van onthouding. Zo houd je altijd zelf de controle over je alcoholgebruik. 'Intermittent’ betekent met tussenpozen, ‘sobriety’ staat voor nuchterheid. In dit artikel ontdek je waarom mensen voor intermittent sobriety kiezen, wat de voordelen zijn, maar ook welke uitdagingen erbij komen kijken.

Waarom kies je voor intermittent sobriety?

Als je kiest voor intermittent sobriety, dan kies je ervoor bewuster om te gaan met alcohol. Het doel is wel om je totale alcoholgebruik te verminderen. Terwijl je ook blijft genieten van alle aspecten van drinken die voor jou belangrijk zijn.

De praktijk van intermittent sobriety kan er voor iedereen anders uitzien. Sommigen drinken alleen op bepaalde dagen of tijdstippen, terwijl anderen periodes van onthouding afwisselen met periodes van wel drinken. Het concept is vergelijkbaar met ‘intermittent fasting’. Dan sla je bijvoorbeeld wel eens een maaltijd over, met als doel in totaal minder calorieën binnen te krijgen.

De voordelen van intermittent sobriety

Kies je voor periodes waarin je niet drinkt, dan levert dat zowel lichamelijke als mentale voordelen op. Zelfs korte periodes van onthouding helpen al om de positieve effecten te ervaren.

Voordelen voor je lichamelijke gezondheid

Recent wetenschappelijk onderzoek laat zien dat zelfs matig alcoholgebruik al kan leiden tot een verminderd hersenvolume. Daardoor kan je klachten krijgen zoals een minder goed werkend geheugen of concentratieverlies. Sommige studies laten zien dat deze klachten (deels) herstellen als je regelmatig een tijdje niet drinkt.

Een pauze nemen van alcohol kan je daarnaast nog meer positiefs opleveren:

  • De kwaliteit van je slaap kan beter worden.
  • Minder alcohol is gezonder voor je lever: die speelt een belangrijke rol bij verschillende processen in je lichaam.
  • Je bloeddruk wordt lager (en da’s gezonder dan een te hoge bloeddruk).
  • Verbeterde stofwisseling: je lichaam kan voeding efficiënter omzetten in energie.
  • Je kan wat gewicht verliezen, want alcohol bevat veel calorieën.
  • Je loopt minder risico op hart- en vaatziekten.

Voordelen voor je mentale gezondheid

Te veel en te vaak alcoholgebruik kan leiden tot mentale klachten, zoals depressie en angst. Maar ook stressklachten kunnen verergeren door te veel alcohol. Dit komt doordat alcohol ervoor zorgt dat je minder goed slaapt en dus minder goed uitrust. Daardoor sta je minder stevig in je schoenen om met stress om te gaan.

Als je kiest voor intermittent sobriety, dan is de kans groot dat je de volgende voordelen ervaart:

  • Je stemming wordt stabieler en beter.
  • Je veerkracht wordt groter.
  • Je zelfvertrouwen groeit.
  • Je zult je beter kunnen concentreren.

Nog meer positiefs…

Mensen die periodes geen alcohol gebruiken, merken vaak dat ze betere gesprekken kunnen voeren met anderen. Zonder de roes van alcohol hebben ze meer aandacht voor de ander. Daardoor wordt de verbinding die zij met elkaar voelen beter.

Er zijn ook praktische voordelen om periodes geen alcohol te drinken. Je bespaart bijvoorbeeld geld dat je kunt besteden aan hobby’s of andere leuke activiteiten.

Uitdagingen en risico's

Hoewel intermittent sobriety dus voordelen heeft, zijn er ook enkele uitdagingen en risico's om rekening mee te houden. Eén van de grootste risico’s is dat je een periode zonder alcohol als excuus gebruikt om, zodra je weer drinkt, meteen in extreme mate te drinken. Dan wissel je periodes van niet-drinken af met periodes van veel te veel drinken en is er geen winst voor je gezondheid. Er zijn nog andere uitdagingen waar je misschien voor komt te staan:

Sociale druk

Je zult een manier moeten vinden om te gaan met sociale druk. Als jij niet drinkt en een ander doet dat wel, dan kan het moeilijk zijn om bij je keuze te blijven. Vooral als er wordt verwacht dat je meedoet.

Consequent blijven

Alcohol drinken we vaak uit gewoonte en gewoontes afleren is moeilijk. Je lichaam heeft lang nodig om van een gewoonte af te komen, wel een maand of twee. Dus als je slechts zo nu en dan periodes niet drinkt, dan raak je de gewoonte niet kwijt. Dat houdt in dat je lichaam op de momenten dat het gewend was alcohol te krijgen om alcohol zal vragen. Jij ervaart dat als ‘trek’.

Pas op voor ontwenningsverschijnselen

Als je erg veel en erg vaak alcohol drinkt, is het verstandiger de alcohol geleidelijk af te bouwen. Anders kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen.

Intermittent sobriety in de praktijk

Lijkt intermittent sobriety je iets en wil je het gaan proberen? Dan kan je verschillende kanten op:

  • Tijdsgebonden onthouding: kies specifieke uren van de dag of dagen van de week waarop je geen alcohol drinkt.
  • Maandelijkse uitdagingen: neem deel aan initiatieven zoals ‘Sober Oktober’ of ‘Dry January’ om een langere periode van onthouding te ervaren.
  • Mindful drinking: wees bewust van je alcoholconsumptie en neem regelmatig pauzes om je relatie met alcohol te evalueren.
  • Geleidelijke vermindering: begin met het verminderen van je alcoholconsumptie en breid de periodes van onthouding langzaam uit.
  • Sociale strategieën: plan vooruit door alcoholvrije alternatieven mee te nemen naar sociale situaties of activiteiten te kiezen die niet rond alcohol draaien.

Intermittent sobriety is het overwegen waard als je je alcoholconsumptie wilt verminderen zonder volledig te stoppen. Er zijn allerlei voordelen, maar het is wel goed van tevoren ook stil te staan bij de uitdagingen. Als je ervoor gaat, dan is het een mooie manier om een andere relatie met alcohol te ontwikkelen en gezonder te leven. En om te ervaren wat de voordelen voor jou zijn van minder alcohol.

Andere berichten